سفر دونالد ترامپ به افغانستان و نوع مواجهه او با اشرف غني اين فرضيه را تقويت کرده که واشنگتن تمام قد قصد به قدرت نشاندن مجدد رئيسجمهور کنوني را دارد.
پنجشنبه شب دونالد ترامپ در سفري از پيش اعلام نشده وارد افغانستان شد و مستقيم به پايگاه هوايي بگرام در 40 کيلومتري کابل رفت و دليل آمدنش را ديدار با نظاميان آمريکا به مناسبت روز شکرگزاري اعلام کرد. براساس اخبار منتشر شده در اين سفر 2.5 ساعته ترامپ تنها با اشرف غني در بگرام ديدار کرده است.
چهارمين دوره انتخابات رياستجمهوري افغاستان در حالي حدود دو ماه پيش برگزار شد که چيزي حدود 10 درصد واجدين شرايط انتخابات در آن شرکت کرده و در مجموع يک ميليون و هفتصد هزار راي به صندوقها ريخته شد. با اين حال شمارش همين تعداد آرا تاکنون پس از حدود دو ماه همچنان به تعويق افتاده و اختلاف گسترده تيمهاي انتخاباتي بر سر چگونگي شمارش آرا، اين روند را به حالت تعليق در آورده است.
تيمهاي مدعي در اين انتخابات که تعدادشان به حداقل 4 تيم به رهبري غني، عبدالله، حکمتيار و نبيل ميرسد، هر کدام خود را پيروز نهايي انتخابات دانسته و اعلام کردهاند در صورت عدم اعلام نام آنها به عنوان تيم پيروز با نتيجه نهايي مخالفت کرده و دست به اعتراض خواهند زد.
در افغانستان پسا 2001 اين موضوع به اثبات رسيده که اعتراض راهي براي رسيدن به خواستههاي قدرتطلبانه است و هر چه حجم اعتراض گسترده باشد ميتوان به سهم بيشتري در قدرت رسيد.
حالا نيز تيمهاي انتخاباتي به دنبال تجربه مجدد اعتراض براي کسب قدرت در دولت آينده پس از اعلام نتايج نهايي هستند. بر همه نيز روشن است که پس از چند هفته اعتراض و خشونت در نهايت تيمهاي انتخاباتي با کسب بخشي از قدرت کمکم اعتراض را رها کرده و سرگرم بازي قدرت به بازيگرداني آمريکا ميشوند.
اما انتخابات 2019 يک تفاوت اساسي براي آمريکاييها دارد و مدت زمان زيادي براي صرف وقت و هزينه جهت آرام کردن اوضاع اعتراضات پس از اعلام نتايج نهايي را ندارند.
ترامپ و تيمش ميدانند پس از همه ناکاميها در برجام، رابطه با کرهشمالي، جنگ تجاري با چين و در افتادن با شرکاي اروپايي تنها برگ برندهشان براي انتخابات آتي افغانستان است.
تيم ترامپ عجله دارد تا با سر و سامان دادن به نتايج نهايي انتخابات و سپس بازي در زمين صلح با طالبان، پيش از آغاز رقابتهاي جدي انتخابات 2020 موضوع افغانستان را تا حدي به سرانجام نزديک و از نتايج موقت آن به نفع خود بهره ببرند.
تيم ترامپ او را به اين جمعبندي رساندهاند که اکنون فضاي فرصتسوزي در افغانستان نيست و بايد زمينه اعتراضات پس از اعلام نتايج انتخابات افغانستان را از بين برده و بلافاصله با استقرار دولت جديد به سراغ مذاکره مجدد با طالبان بروند.
آمريکا به دلايل مختلف به اين جمعبندي رسيده که اشرف غني بايد مجدد بر کرسي قدرت نشسته و پيشبُرنده سياستهاي عجولانه واشنگتن تا قبل از انتخابات 2020 باشد. اکنون زمان آن فرا رسيده که واشنگتن با تجربهاندوزي از انتخاباتهاي گذشته، موضوع اعتراضات پس از اعلام نتايج را نيز حل کند.
پس از برگزاري انتخابات 2019 افغانستان با همين هدف دهها مقام آمريکايي به افغانستان سفر کرده و تلاش خود را براي آرام کردن ساير رقبا به کار بستند تا جلوي اعتراضات را بگيرند با اين حال هر چه به زمان اعلام نتايج نزديکتر ميشديم نشانه اعتراضات جدي خود را بيش از پيش هويدا ميکرد.
حال به نظر ميرسد ترامپ که تمام آبروي سياست خارجياش را به موفقيت در عرصه افغانستان بسته است و بايد از آن به عنوان برگبرنده در انتخابات 2020 استفاده کند خود وارد ميدان شده است.
سفر ترامپ به افغانستان و ديدارش با اشرف غني و همزمان با آن ديدارهاي مقامات آمريکايي با ساير رقباي انتخاباتي غني معنايي جز اتمام حجت انتخاباتي ندارد.
به نظر ميرسد رقباي غني نيز اين پيام را دريافت کرده و شايد راه معامله به جاي اعتراض را در پيش گيرند و اعتراض حداقلي را براي احياي وجهه و تثبيت آن در دستور کار قرار دهند.
نويسنده: سيدحسام رضوي، کارشناس مسائل افغانستان
منبع: تسنيم
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/11970
تگ ها: